Šokantna statistika – Srbi skoro na dnu lestvice u Evropi prema IQ istraživanjima

Ako ste mislili da Srbi mogu da se pohvale visokim IQ-om, grdno ste se prevarili, jer se prema nekim istraživanjima nalazimo na dnu lestvice među narodima u Evropi.

Kvalitet obrazovanja u velikoj meri utiče na IQ rezultate, odnosno niži prosek IQ više ukazuje na loš pristup kvalitetnom obrazovanju, a ne na urođenu inteligenciju. Takođe, uslovi testiranja utiču na rezultate; bogatije zemlje imaju veće šanse da priušte bolje testiranje.

Ispravno pitanje koje se nameće je –  Šta možemo učiniti da se pomogne zemljama koje imaju loše obrazovne sisteme?

Lin i Vanhanen koji su radili istraživanja o inteligenciji koriste ne samo mere koje su dostupne u odgovarajućim zemljama za testiranje IQ, već i, u velikoj meri, različite studije standardizovane procene učenika.

Zbog kontroverze koja okružuje Balkan, proverena je statistika i Lin i Vanhanen su otkrili brojčanu (ili tipografsku) grešku u slučaju Bosne, koja je sada ispravljena. Podaci za ostatak Balkana slažu se sa raspoloživim PISA i TIMSS studijama (studije standardizovana procene studenata).

Kosovo je shvaćeno kao deo Srbije, a Krim kao deo Ukrajine za potrebe ove statistike. Rinderman procenjuje podatke za nekoliko zemalja, koji su prvobitno bili na karti i ti podaci su sada bezvredni.

Prema mapi Evrope, kada je istraživanje inteligencije u pitanju, može se videti da se Srbi nalaze na neslavnoj poziciji, još malo, pa u začelju.

Izvor: http://www.telegraf.rs/vesti/1563594-sokantna-statistika-srbi-medju-najglupljima-u-evropi

Foto: http://s3-us-west-1.amazonaws.com/www-prod-storage.cloud.caltech.edu/styles/article_photo/s3/CT_Quartz-IQ_SPOTLIGHT.jpg?itok=McxL6NGs

MALAC GENIJALAC – ZA DECU KOJA MENJAJU SVET!
www.malacgenijalac.com

Nevena Savković

Постави коментар